Λίγο έως πολύ, όλοι γνωρίζουν πλέον πως τα επεξεργασμένα κρέατα επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία μας. Υπάρχει όμως πραγματικά ασφαλής ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά; Μια νέα εκτεταμένη επιστημονική έρευνα δίνει την απάντηση.

Οι ειδικοί τονίζουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει «ασφαλές όριο». Επεξεργασμένα κρέατα, αλλά και ζαχαρούχα αναψυκτικά και τρανς λιπαρά, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 60 προϋπάρχουσες μελέτες. «Η τακτική κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και τρανς λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου», σημείωσε, σύμφωνα με το CNN, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Dr. Demewoz Haile, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Σιάτλ.

Από τα ευρήματα της έρευνες, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, προέκυψε ότι άτομα που κατανάλωναν μόλις ένα χοτ-ντογκ την ημέρα είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και 7% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου. Επίσης, η ημερήσια κατανάλωση ενός αναψυκτικού 330ml σχετιζόταν με 8% αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και 2% για ισχαιμική καρδιοπάθεια.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει, όπως και προηγούμενες, ότι για να βελτιώσουμε την υγεία μας πρέπει να αποφεύγουμε ή να ελαχιστοποιούμε την τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και βιομηχανικών τρανς λιπαρών», δήλωσε στο CNN η Dr. Nita Forouhi, διευθύντρια του τομέα επιδημιολογίας της διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Αν και δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφωνεί πως για το επεξεργασμένο κρέας δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης.

Η σύνδεση είναι ισχυρή

Σύμφωνα με τον Dr. Mingyang Song από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, τα ποσοστά αύξησης του κινδύνου μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά η συνέπεια των δεδομένων που καταγράφονται σε έρευνες είναι αξιοσημείωτη. Η ανάλυση έγινε με μια σύγχρονη μορφή μετα-ανάλυσης που λαμβάνει υπόψη και την ποιότητα κάθε επιμέρους μελέτης, κάτι που προσφέρει πιο συντηρητικά αλλά περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Ωστόσο, όλες οι μελέτες ήταν παρατηρητικές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποδεικνύουν αιτιακή σχέση, αλλά σύνδεση και επιπλέον, βασίστηκαν σε αναδρομική αυτοαναφορά των διατροφικών συνηθειών, κάτι που εμπεριέχει περιθώριο σφάλματος.

Γιατί τα κρέατα, τα ποτά και τα λιπαρά σχετίζονται με ασθένειες

Οι λόγοι που εξηγούν τη σύνδεση είναι πολλοί. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά, αυξάνουν τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες. Επίσης, περιέχουν νιτρώδη άλατα που μετατρέπονται στις καρκινογόνες νιτροζαμίνες στο στομάχι.

Τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης πολύ γρήγορα, προκαλώντας όχι μόνο αύξηση βάρους αλλά και δυσλειτουργίες στο μεταβολισμό. Επιπλέον τα τρανς λιπαρά μειώνουν την καλή χοληστερίνη και αυξάνουν την κακή, ευνοώντας τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες.

Πέρα από τις τροφές, υπάρχουν και κοινωνικοί ή συμπεριφορικοί παράγοντες, που ενδεχομένως να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών. Όσοι καταναλώνουν συχνότερα τέτοια τρόφιμα τείνουν να έχουν και λιγότερο υγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή) και υψηλότερο στρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στόχος θα πρέπει να είναι μια ισορροπημένη διατροφή που αποφεύγει τα τρόφιμα που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας. Αυτό – συνοπτικά – σημαίνει λιγότερα ζαχαρούχα ποτά, λιγότερο επεξεργασμένο κρέας και αποφυγή υδρογονωμένων λιπαρών (αν και είναι λιγότερο συχνά πλέον).

Αντίθετα, είναι σημαντικό να προσθέτουμε στην καθημερινότητά μας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και γιαούρτι.